Page 1 of 1

[solved] QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Sun Oct 27, 2019 9:13 am
by J-J
Hello,
I installed the latest snapshot, 3.23.0.5 (WIN 7-64)
QCAD will not start and I get this error message:
QCAD install error.JPG
QCAD install error.JPG (25.01 KiB) Viewed 3057 times
I tried copying the file from my laptop, message is different, but it won't work either.

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Sun Oct 27, 2019 5:51 pm
by Husky
Hi J-J,

not sure but it looks like it has to be the correct file version and it needs to be registered:

https://wikidll.com/microsoft/msvcp140-dll

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Sun Oct 27, 2019 6:17 pm
by J-J
Hi Husky,
I reinstalled 3.23.0, it works. The .dll are present in system32. I wonder if they are removed when I uninstall QCAD :?:

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Sun Oct 27, 2019 6:29 pm
by Husky
J-J wrote:
Sun Oct 27, 2019 6:17 pm
I wonder if they are removed when I uninstall QCAD :?:
How do you uninstall QCAD? Do you use the msi for install uninstall?

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Sun Oct 27, 2019 6:49 pm
by J-J
I always use the installer and Control Panel to uninstall the running version before. This has worked very well since the .msi installer is available.

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Sun Oct 27, 2019 7:17 pm
by Husky
I've not such good experience with the msi. I use always the zip. Howsoever - I don't think that the msi will remove anything on the Win system, That .dll is used by other programs too and I assume it is part of MS updates. You are on Win7 - maybe that dll is not anymore up to date.

Have you tried to install and run the QCAD zip? Put it in a different directory without uninstalling the 3.23.0 and see what happens.

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Sun Oct 27, 2019 7:50 pm
by Husky
Fishing in muddy water but my running 3.23.0.5 isn't using that .dll at all ... e_surprised
Maybe just the msi needs it for installation?

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Sun Oct 27, 2019 9:12 pm
by J-J
OK, I have 3.23.0 running from its directory.
I downloaded the zip into another directory and it won't run either, message is different, though
QCAD install error-2.JPG
QCAD install error-2.JPG (21.06 KiB) Viewed 3022 times
.. I am e_confused

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Sun Oct 27, 2019 9:52 pm
by Husky
I found an article in the www what has an explanation for what happens in Win7 regarding this warning code. The article is in german - the link is translated by google:

https://translate.google.de/translate?s ... 0xc000007b

I'm curtain you used the correct 32bit or 64bit download link but doublecheck it again just to be sure.

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Mon Oct 28, 2019 6:23 am
by J-J
you used the correct 32bit or 64bit download link
yes

I'll try running the sfc scan
thanks

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Mon Oct 28, 2019 10:00 am
by andrew
Can you re-download the 3.23.0.5 installer? I've updated the DLLs that are contained in it.

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install

Posted: Mon Oct 28, 2019 10:19 am
by J-J
No error message, your update did the trick, thanks Andrew :D

Re: QCAD fail to work after 3.23.0.5 install: Solved

Posted: Mon Oct 28, 2019 10:26 am
by andrew
Excellent, thanks for letting me know.