qcad not open menu's option File,edit ...

Post your question about installing or upgrading QCAD.

Moderator: andrew

Post Reply
lfrau
Registered Member
Posts: 2
Joined: Fri Dec 20, 2019 7:50 pm

qcad not open menu's option File,edit ...

Post by lfrau » Fri Dec 20, 2019 8:04 pm

I install qcadcam-3.24.0-pro-win64-installer.msi and it's work well, after using with 2 monitors and close, now when I open de qcad, looks like it works, but the menus not open and is always in full window and options for minimize, maximize and close not appear.

i unistall, reboot and install again and do the same, don't work.

sorry for my English

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6911
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: qcad not open menu's option File,edit ...

Post by andrew » Fri Dec 20, 2019 8:58 pm

Please refer to this page to learn how to reset your QCAD configuration:
https://qcad.org/en/tutorial-resetting- ... figuration

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 3161
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: qcad not open menu's option File,edit ...

Post by Husky » Fri Dec 20, 2019 9:04 pm

Thanks for your report!

I can reproduce the issue.
Please try to toggle the Full Screen mode with the key "F11". That should give you access to the menus. Keep us posted on that.
What is your operation system? Windows 10?
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 3161
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: qcad not open menu's option File,edit ...

Post by Husky » Fri Dec 20, 2019 9:09 pm

@Andrew
F11 will deactivate the Menu function in QCAD/CAM. QCAD/Pro works flawless in Full Screen mode.
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6911
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: qcad not open menu's option File,edit ...

Post by andrew » Fri Dec 20, 2019 9:21 pm

OK. I cannot reproduce that here. The menu is just all the way at the top but seems to work fine (QCAD/CAM 3.24.0), also after restarting.

User avatar
Husky
Moderator/Drawing Help/Testing
Posts: 3161
Joined: Wed May 11, 2011 9:25 am
Location: USA

Re: qcad not open menu's option File,edit ...

Post by Husky » Fri Dec 20, 2019 9:33 pm

I tested the behavior on Win10/64 / same .ini

Looks like that is not only the last update. Version: 3.21.0.0 was still working but not the other ones between Version: 3.21.0 and 3.24.0
Work smart, not hard: QCad Pro

If a thread is considered as "solved" please change the title of the first post to "[solved] Title...". Thanks!

lfrau
Registered Member
Posts: 2
Joined: Fri Dec 20, 2019 7:50 pm

Re: qcad not open menu's option File,edit ...

Post by lfrau » Sat Dec 21, 2019 12:39 am

thanks, F11 appears buttons min,max and close and menus works. if push F11 not.

:oops:

ahazi
Registered Member
Posts: 2
Joined: Fri Mar 13, 2020 10:03 am

Re: qcad not open menu's option File,edit ...

Post by ahazi » Fri Mar 13, 2020 10:21 am

I have the same problem on Ubuntu 16.04 with QCAD Professional Qt (qcad-3.24.2-pro-linux-qt5.13-x86_64.run) that I just downloaded.
I did not have this problem with the non Professional version that I was using before and I deleted from my system.
I tried resetting the configuration file, no difference.
The File, Edit, View, Select, Draw... menu shows when the mouse go to the top of the screen but clicking on it does not bring the lower level options/menu. F11 full screen does not make any difference.

Also, what is the difference between the Qt version and the non Qt (qcad-3.24.2-pro-linux-x86_64.run)?

Please help, I do not want to back to the non Pro version.

UPDATE: I just found that the cause for the lost of menu function is opening a file that was saved with the non Pro (community) version. I tried modifying the file and saving it (using the icons) but the problem persist.

Ariel
Last edited by ahazi on Fri Mar 13, 2020 10:38 am, edited 1 time in total.

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6911
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: qcad not open menu's option File,edit ...

Post by andrew » Fri Mar 13, 2020 10:29 am

ahazi wrote:
Fri Mar 13, 2020 10:21 am
The File, Edit, View, Select, Draw... menu shows when the mouse go to the top of the screen but clicking on it does not bring the lower level options/menu. F11 full screen does not make any difference.
Please switch off native menus:
Edit > Application Preferences > Widgets > Menu Bar > Use native menu bar (uncheck)

Then restart QCAD.
ahazi wrote:
Fri Mar 13, 2020 10:21 am
Also, what is the difference between the Qt version and the non Qt (qcad-3.24.2-pro-linux-x86_64.run)?
All QCAD versions use Qt. The packages with "Qt5.13" in the name also support Wayland instead of X11. The packages with "Qt4" in the name are for legacy Linux systems (usually really old distributions).

ahazi
Registered Member
Posts: 2
Joined: Fri Mar 13, 2020 10:03 am

Re: qcad not open menu's option File,edit ...

Post by ahazi » Fri Mar 13, 2020 10:43 am

It works now. Thank you!

Why is an older/community .dxf have an effect on the menu? Strange.

Ariel

User avatar
andrew
Site Admin
Posts: 6911
Joined: Fri Mar 30, 2007 6:07 am

Re: qcad not open menu's option File,edit ...

Post by andrew » Fri Mar 13, 2020 10:46 am

ahazi wrote:
Fri Mar 13, 2020 10:43 am
Why is an older/community .dxf have an effect on the menu? Strange.
It doesn't. Just a coincidence..
The menu works really unreliably on some systems (a bug of the Qt integration on some Ubuntu distributions).

Post Reply

Return to “QCAD Installation and Upgrades”